Loopbaancoaching

Iedereen is een genie.
Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen,
zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.
  Albert Einstein

Herken jij de volgende vragen?

  • De arbeidsmarkt verandert. Hoe verander ik mee?
  • Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging, ik wil iets anders maar ik weet niet wat.
  • Welke werkzaamheden passen nu eigenlijk het beste bij mij?
  • Waarom kost mijn werk mij zoveel energie?
  • Past een leidinggevende functie bij mij?
  • Ik heb last van baanonzekerheid, hoe ga ik daar het beste mee om?
  • Ik wil graag een betere werk-/privébalans.
  • Ik loop in mijn werk steeds tegen dezelfde problemen aan, hoe komt dit en hoe kan ik dit veranderen?
  • Ik voel me onzeker over mijn kwaliteiten, kennis en vaardigheden, daardoor bereik ik niet wat ik wil bereiken. Hoe ontwikkel ik meer zelfvertrouwen?
  • Wat zijn mijn kwaliteiten, wat zijn mijn valkuilen?
  • Hoe bereid ik mij voor op een sollicitatiegesprek?

Als jij stappen wilt zetten in je loopbaan is het belangrijk om op onderzoek uit te gaan. Zo kom je tot keuzes die beter aansluiten bij jouw persoonlijke talenten, overtuigingen en ambities.

Loopbaancoaching is maatwerk, jouw vraag is leidend. Werkvormen worden afgestemd op jouw actuele hulpvraag. De coaching kan online, face to face of in de natuur plaatsvinden.

 

 

Koersonderzoek:
jouw meest vitaliserende loopbaanperspectief

Koersonderzoek: Tijdens het intakegesprek neem je je curriculum vitae mee en bespreken we je levenservaringtot nu toe. Daarna maak je biografieopdrachten en vindt het biografiegesprek plaats, waarin levensthema’s, kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en overtuigingen worden vastgesteld. 

Vervolgens ga je aan de slag met opdrachten rondom zingeving en vitaliteit, in het heden en in de toekomst, zodat jij helder krijgt wat jouw drijfveren zijn en waar jij energie van krijgt.

Aan het eind van je koersonderzoek bespreken we je actieplan. In je actieplan bepaal je je focus op datgene wat je wilt gaan doen op de arbeidsmarkt. Je ontvangt een eindrapportage waarin nog eens heel overzichtelijk de uitkomsten uit je koersonderzoek staan.

In een eventueel vervolg maak je een mooi CV waar je trots op bent. Je leert hoe je gericht (met nieuwe media) kunt gaan netwerken. Je schrijft een pakkende brief en oefent sollicitatiegesprekken.

Deze vorm van loopbaancoaching omvat 6 à 8 bijeenkomsten van gemiddeld 1,5 uur, afhankelijk van het proces.
De werkwijze is praktijkgericht en afgestemd op jouw (actuele) leerwensen.
Doorlooptijd van het gehele traject beslaat meestal drie tot vier maanden.
 

 

De natuur als je loopbaancompas

In deze tijd zien we dat veel mensen zich bezinnen: wat wil ik? Wat kan ik? Wat is er mogelijk? Hoe ga ik dit realiseren? Herken je deze vragen, dan is de training ‘De natuur als je loopbaankompas’ wellicht iets voor jou. De natuur helpt je om bij je eigen essentie te komen en biedt een spiegel om naar jezelf te kijken.

Programma                                                                                                                                                         

  • Dag 1 - (van 10.00 tot 16.30 uur, inclusief koffie/thee/lekkers en lunch).
    Wie ben ik? Inzicht in je zelf: talenten, valkuilen, drijfveren, werkwaarden, gezondheid en balans.   
  • Dag 2 (van 10.00 tot 16.30 uur, inclusief koffie/thee/lekkers en lunch). Wat Wat wil en kan ik? Dromen, verlangens, belemmeringen en voorwaarden. Stappenplan.
  • Dag 3 (ochtend, inclusief koffie/thee en lekkers).
    Wat is de opbrengst? Presentatie van je oogst (stappenplan) vanuit jouw eigenheid met vervolgstappen.

Voor wie?
Voor iedereen die: wil reflecteren op zijn of haar werk; toe is aan nieuwe stappen; zichzelf de vraag stelt: zit ik nog goed in mijn loopbaan en… graag buiten in de natuur is.

Wat bieden we?                                                                                                                                                        
2,5 dag training met de natuur als inspiratiebron; praktisch, interactief, speels en creatief.
We trainen ‘in het hier en nu’, aanhakend wat er in het hier & nu zich aandient.
Oordeelloos, veilig, vanuit respect en verbinding. Maximaal 12 deelnemers (minimaal 6).

De tweede helft van je loopbaan

In diverse projecten komen we 70+-ers tegen die nog volop fit en actief aan het werk zijn. Wat hen kenmerkt is een passie om hun energie in te zetten voor iets waar zij in geloven. Gemiddeld vanaf 42 jaar zien we dat er meer extisiëntele waarden naar boven komen, zoals:

  • Heb ik de juiste keuzes gemaakt?
  • Wat wil ik overdragen aan de volgende generatie of juist bijdragen aan de wereld?
  • Hoe kom ik nog dichter bij mijn persoonlijke waarden?

Doe mee met dit begeleidingstraject en vind de pareltjes uit je loopbaan die je de weg wijzen voor je toekomst. .

Assessments

Afhankelijk van de vraag bieden wij diverse soorten assessments, zoals:

  • loopbaanassessments
  • ontwikkelassessments
  • selectieassessments

Wij werken volgens de NIP-criteria.

Het Bezielingsspel

Ans klopte aan voor loopbaancoaching, omdat werk haar niet meer de voldoening gaf die ze nodig had. 's Avonds kwam ze uitgeblust thuis en in het weekend laadde ze net weer genoeg op om naar haar werk te kunnen. Ze wist dat haar accu aan het leeglopen was en klopte aan om haar innerlijk vuurtje weer te voelen branden. Via het bezielingsspel kwam ze weer in contact met haar passie en wat ze nodig had om haar passie in de wereld te zetten.

Ook toe aan meer bezieling in je werk of je loopbaan? Het bezielingsspel is individueel en ook in kleine groepen onder deskundige begeleiding te spelen.

Jouw gedragsstijlen en je loopbaan - ook als training

JE GEDRAGSSTIJLEN EN JE LOOPBAAN
Leer over je gedragsstijlvoorkeuren voor meer invloed op je loopbaan.

Iedereen communiceert vanuit zijn of haar vertrouwde referentiekaders, ook wel Life Orientations genoemd.
Je referentiekaders hebben geleid tot gedragspatronen die kenmerkend voor je zijn.

Deze zijn gebaseerd op waarden, behoeften en doelen. Eenzelfde functie bijvoorbeeld wordt door verschillende mensen op verschillende manieren ingevuld. Wat is jouw manier? Hoe maak jij gebruik van je sterktes in je loopbaan? Besef je wanneer je doorschiet of welke voorkeursstijl jij hebt in voor jou gunstige of juist ongunstige omstandigheden? Inzicht in je referentiekaders ofwel Life Orientations helpt je hierbij.  

Programma
We beginnen de workshop met je eigen profiel, dat voortkomt uit het invullen van de Life Orientations-vragenlijst. Hiermee krijg je inzicht in jouw unieke gedragsvoorkeuren en kwaliteiten in gunstige omstandigheden en in ongunstige omstandigheden, zoals wanneer je stress ervaart of je oncomfortabel voelt. Er is volop ruimte voor loopbaanvragen vanuit je profiel. De workshop is praktisch met voorbeelden en oefeningen. 

Resultaat

  • Groeiend zelfinzicht: je krijgt inzicht in je eigen gedragsvoorkeuren. Je herkent wat je productieve kwaliteiten zijn en je doorschietkwaliteiten. Ook herken je wat het verschil is in gedrag van jou onder gunstige of ongunstige omstandigheden. Je wordt je bewust van hoe jij functies invult of wat belangrijk voor jou is in je loopbaanstappen.  
  • Bewustwording van anderen: je kunt het voorkeursgedrag van anderen herkennen en hier begrip voor te krijgen, zoals een leidinggevende of collega’s.
  • Verbeterde samenwerking: je leert je gedragsstijlen te ontwikkelen, waardoor je verschillen tussen jou en anderen kunt overbruggen en bewuster aan gezamenlijke doelen kan worden. Je zult zien dat je hiermee bijvoorbeeld sneller aansluit bij je gesprekspartners in een sollicitatiegesprek. 

Meer weten? Neem contact met ons op.

Jobcrafting

De vacaturetekst leek heel aantrekkelijk. Het sollicitatiegesprek verliep vlot. Je had het idee dat deze baan een goede match was. De eerste 6 weken ervaar je als 'wittebroodsweken'. En daarna vraag je je af waar je 'allemaal in beland bent'. Voordat je het weet doe je hele andere taken dan die bij jou passen. Tijd voor jobcrafting! Zorg ervoor dat je jezelf fit houdt en doe waar jij energie van krijgt. Maar wat is jobcrafting en hoe doe je dat?

Jobcrafting is een ander woord voor 'baanboetseren'. Jobcrafting kan worden toegepast om de inhoud van je werk aan te passen aan jouw kennis, vaardigheden, talenten, interesses en behoeftes. Het gaat dan om aanpassingen op het gebied van taken, rollen (zoals jouw teamrol) of werkrelaties. Medewerkers die al langer bij een organisatie werkzaam zijn, kunnen ook zien dat hun werkpakket verandert. En soms heeft een medewerker te maken met persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte, mantelzorg of andere omstandigheden waardoor jobcrafting nodig is.

Door een gesprek aan te gaan over jobcrafting bespreek je de mogelijkheden om te komen tot een passender jobinvulling. Dit voorkomt dat een medewerker de organisatie voortijdig verlaat. Leidinggevenden doen er goed aan om hiervoor open te staan. Het effect is dat jobcrafting het welzijn en de motivatie van de medewerker kan verhogen. 

Jobcraften op teamniveau
Voor teams kan het eens in de zoveel tijd ook interessant zijn om aan de slag te gaan met jobcrafting. Alle taken die het team uitvoert, worden gedeeld. Afhankelijk van competenties of interesses worden taken, rollen en manieren om met elkaar samen te werken met elkaar herverdeeld. Regelmatig temperaturen of iedereen nog op de goede plek zit is gewenst.

Sollicitatiecoaching

Je weet inmiddels wat je volgende loopbaanstap moet zijn, maar dan....

  • hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
  • hoe zorg je voor een goed CV wat in de eerste 10 seconden al de aandacht van een recruiter trekt?
  • hoe laat je LinkedIn voor je werken?
  • hoe voer je een sollicitatiegesprek?
  • hoe bereid je je voor?
  • hoe voer je een goede onderhandeling over arbeidsvoorwaarden en salaris?

In persoonlijke sollicitatie-coaching krijg jij alle ruimte om deze vragen een plek te geven en passend advies of coaching.